Artikler  Video  Mer   Events  Spots   Wiki
Annonse
Norsk English

Skateparkplanene på Kuba på 90-tallet

Det var planer om en stor skatepark på Kuba i Oslo allerede på midten av 90-tallet.

Publisert: 7/2/2020

Planene for skatepark på Kuba som ble laget på 90-tallet. Bilde: Marius Bachke.
Året var 1994 og interessen for skateboarding på et bunn-nivå i Norge. Det var kun de ivrigste som fremdeles skatet. Skating foregikk stort sett på street spots, og i Oslo var det ikke noen skateparker igjen. Marius Bachke og Christian Brox var ute og så etter et sted som kunne egne seg for å bygge en ny skatepark når de etterhvert innså at Kubaparken passet perfekt til å lage en stor betong skatepark.

Fra sin tid i Stavanger hadde Marius Bachke gode erfaringer med at bygging av skateparker brakte skatemiljøet sammen. Gjennom blader og filmer hadde han også fulgt utviklingen av Burnside skateparken i USA, og var inspirert av utviklingsprosessen der. Nå var ønsket å få til noe i Oslo etter samme modell, der lokalmiljøet var engasjert i å designe og utvikle en skatepark.

Marius Bachke bygde sin først quarterpipe i 1979, og hadde vært med å bygge flere parker siden den gang, så han var godt kjent med prosessen for å få bygd en skatepark. Han tok derfor ideen om en skatepark på Kuba til Bydelsadministrasjonen, og fikk veldig god respons. De ville også gjerne se hvordan dette kunne se ut.

Den gang var det ikke bare å dra opp laptopen og starte et CAD program, men Marius Bachke hadde tilgang til en Mac og en del utstyr gjennom et Desktop Pulishing kurs han gikk. Han startet med å lage en modell i plastelina. Lines ble skapt, og det dukket etterhvert opp former som gav parken sitt preg. Deretter ble det laget en form av modellen slik at den kunne støpes i gips. Bilder av omgivelsene ble tatt, blant annet fra toppen av siloen, som den gang stod tom. Med hjelp av tau kom han seg inn og fant veien opp til taket, der han etterhvert også fikk uventet selskap av Simen Haave. Deretter ble et bilde av modellen fotoshoppet inn sammen med bildet av omgivelsene.

En keyhole bowl og en åpen minibowl ut mot streetområdet ble designet av Marius Bachke og godkjent av Christian Brox, men det meste av den planlagte parken var fremdeles bare på skisse stadiet. Plastelina ble brukt til å bygge elementer på modellen for å demonstrere hvordan man kunne utvikle parken videre. Tanken var å få engasjert mest mulig mennesker til å være med å designe det de selv ønsket i parken, og at dette skulle være en kontinuerlig kreativ prosess der man tilførte og endret på elementene i takt med utvikling, endringer i behov og ønske om fornyelse.

Gipsmodellen av den foreslåtte skateparken på Kuba i Oslo var ikke det ferdige designet, men en visualisering av parken, og grunnlag for videre planlegging. Bilde: Marius Bachke.


Bydelsadministrasjonen bistod også med å komme i kontakt med andre som kunne bidra. Dette var før Grünerløkka var utviklet slik vi kjenner det i dag, og det var den gang flere forskjellige aktører som jobbet for å skape aktivitet i området. Forslaget om skatepark ble derfor veldig godt mottatt, og det var etterhvert mange som ønsket å være med og støtte prosjektet.

Skateparken skulle være delt opp i klart definerte soner, blant annet for å skille nybegynnere fra de med mer erfaring. Halve parken ble dedikert til street, mens det resterende ble fordelt på buer og et område for nybegynnere. Det skulle være åpent for all rullende aktivitet, og anlegget skulle også kunne brukes til blant annet events og konserter, med blant annet en stor funboks som scene i midten. De forskjellige elementene skulle dessuten ha skatebare kunstverk, slik at parken ville fremstå som en skulpturpark for de som gikk forbi, og de fikk tilbud om å få skjært ut elementer og skulpturer i marmor etter ønske. En kreativ skole og metallverksted i nærheten ville være med å bidra, og Fyrhuset på Kuba skulle brukes som et klubbhus og verksted der ting kunne bygges. Det var også snakk om innendørs vert bowl og street park.

Parken skulle også fungere som en modell og inspirasjon for andre, og at kompetansen som ble utviklet der skulle være tilgjengelig, for både andre bydeler og andre steder i landet som ville lage egne skateparker.

Å bygge en så stor betongpark i Norge ble på den tiden sett på som vanskelig å få til, og var nærmest science fiction på høyde med Star Wars. Men alt lå til rette for å få gjennomført det, sier Marius Bachke til Brettstedet.

Å bygge en så stor betongpark ble på den tiden sett på som vanskelig å få til, og var nærmest science fiction på høyde med Star Wars.

Marius Bachke

For å komme videre med designet ble flere skatere ble invitert til å bidra, og prosjektet ble blant annet presentert for NORB. Marius Bachke mener for dårlig kommunikasjon av konseptet i denne delen var noe av det som førte til misforståelser, og isteden for å bringe skate miljøet sammen ble det uenigheter. Dette gjorde at Park og Idrett etterhvert trakk seg, og da ble det til slutt for vanskelig å drive prosjektet videre.

Men nå når det igjen planlegges skatepark på Kuba følger Marius Bachke engasjert med, og håper noe av deres arbeide og erfaring kan videreføres og være med å øke kvaliteten på parken.

    Les mer: Kuba Betongpark

Konsepttegning laget av Marius Bachke i 1995-1996 med skateparken fotoshoppet inn i omgivelsene på Kuba. Skateren er Sveinung Larsen, mens familien i bakgrunnen tilfeldigvis var innom for å lære datteren å stå på rulleskøyter. Det var forsåvidt ikke så vanlig at plassen ble brukt til rullende aktiviteter, så Marius Backhe tenker det kanskje ikke var så tilfeldig likevel.
   
 Oslo 
         #oslo 
         #spotartikler 
         #norge 


Bidra


KommentarerAnnonse


Relaterte artikler
Illustrasjonsbilde.
Annex promo 2020

Marcus Shaw og Martin Dammen tilbringer en dag på Stargate i Oslo.

Illustrasjonsbilde.
Annex åpner på Grünerløkka

En ny skateshop åpner i Oslo i dag.

Illustrasjonsbilde.
Spotcheck: Engebråten Skatepark juli 2020

Her er bilder fra den nye skateparken på Engebråten i Oslo.


Illustrasjonsbilde.
Spotcheck: Oslo Skatehall August 2020

Her er noen bilder av den oppgraderte parken i Oslo skatehall.

Illustrasjonsbilde.
Skatere, scootere og BMXere er sikret fortsatt tilhold i Skur 13

Fillipstad skal bli en helt ny bydel, men fortsatt skal man kunne skate, scoote eller rollerblade langs havnefronten. Dette er en helt fantastisk avtale, sier leder i Oslo skateboardforening Petter Hatlem.

Illustrasjonsbilde.
Grlshred Sk8 + Party i Lakkegata

Summer is not over for a long time still and 14. August Grlshred celebrates ladies, skate and life!


Illustrasjonsbilde.
Wilderness Tour 2020 bilder #5

Her er bilder fra siste stoppet av Wilderness Tour 2020 i Oslo, og premiere på filmen fra turen.

Illustrasjonsbilde.
Massimo (13): Kongen av skateparken

Massimo Pino Mondaca (13) bruker mellom tre og fire timer hver dag i skateparken på Haugenstua. I sommer har han hatt parken nesten helt for seg selv - og det er han mer enn fornøyd med.

Illustrasjonsbilde.
Skateskole i skateparken ved Lakkegata skole

Uke 32 og 33 arrangeres det gratis skateskole i parken ved Lakkegata skole/Slurpen i Oslo.


Illustrasjonsbilde.
Jordal skatepark forfaller

Det nærmer seg åpning av nye Jordal Amfi og Jordalparken. Men en del har ikke fått være med på opprustingen, Jordal skatepark. Den viktigste møteplassen for mange av områdets unge er i elendig forfatning.

Illustrasjonsbilde.
Vil løse flomproblem med skatepark på Kuba

Betongpark har oppdatert tegningene til det som sies å være det mest spennende vannprosjektet i Europa, og Kuba Aktivitetspark er i dialog med blant annet bymiljøetaten og eiendomsutvikler om å få realisert prosjektet.

Illustrasjonsbilde.
Skateparkplanene på Kuba på 90-tallet

Det var planer om en stor skatepark på Kuba i Oslo allerede på midten av 90-tallet.


Illustrasjonsbilde.
Nye tegninger av Kuba Aktivitetspark

Sjekk de oppdaterte tegningeneav den planlagte skateparken på Kuba i Oslo.

Illustrasjonsbilde.
Sommertilbud i Skur 13

Takket være Gjensidigestiftelsen arrangerer Skur 13 gratis sommertilbud i uke 30 og 31.

Illustrasjonsbilde.
Vis hensyn

Godt voksne menn på rullebrett er fremdeles greia når Arild Rossebø presenterer sitt siste mesterverk.Annonse