Artikler  Video  Mer   Events  Spots   Wiki
Annonse
Norsk English

Hva Skjer: Norske skatere til OL?

Tommy tok en prat med landslagssjef Henning Braaten på Brettforbundet om skateboardlandslaget, og sjansen for at vi får se norske skatere delta i de Olympiske leker i Tokyo.

Landslagssjef Henning Braaten tror det er sjanse for at vi får se Norske skatere kjempe om medaljer under OL i Tokyo.


Skrevet av: Tommy Jørgensen
Publisert: 2/6/2020 | Oppdatert: 6/3/2020Er du optimistisk med tanke på å se noen Norske skatere i OL?

Jeg er optimistisk med tanke på å få noen til OL ja, men det er så vanskelig å si. Man må jobbe seg oppover rankingen, og så er det så mye tilfeldigheter som avgjør om man går opp eller ned på den. Det har også mye å si at det er begrenset til 3 fra hver nasjon, da går det en del brasilianere, amerikanere og japanere ut av lista, som gjør at det er rom.

    Les også: Skateboarding i OL 2020


Men det er jo noen av de som skater for andre land nå, for eksempel Lizzy Armanto som skater for Finland?

Ja det er noen slike. Men der er det også ganske strenge regler, slik at du enten må ha dobbelt statsborgerskap, eller ha bodd der i mange år. Så jeg tror ikke du kan bytte nå. Det er for å hindre at nasjoner kjøper utøvere og slikt.

    Les også: Lizzie Armanto skal skate for Finland


Er det bare Elias som skater park, resten fokuserer på street?

Kevin var med i VM i forfjor, men han har vært mye skadet og på sponsorturer om hverandre, så han har fokusert mer på det og har gitt ut mye rå videoparts og sånn. Det er en utfordring å få begge deler til å gå opp. Karsten har gjort litt av begge deler, men ikke kjørt park annet enn under NM. Men Elias er veldig fokusert på den biten. Og så har Mats også ønske om å gå den veien, og han har et helt rått grunnlag fra vert skatingen så det blir spennende å se. Han er jo også på vei tilbake fra skade nå.

    Les også: Kevin Bækkels Higher Power Part
    Les også: Hva skjer: Hermann Stenes skade
    Les også: Hva skjer: Karsten Kleppan intervju

Karsten er innom skatehallen når han er hjemme i Oslo og slapper av mellom slagene.Men det er altså rankingen som til syvende og sist avgjør hvem som får skate i OL?

Ja, det er ikke sånn at jeg eller noen andre kan sitte og bestemme hvem som kommer til OL. Det er utøverne som må være gode nok, og så må de ha gode nok resultater. Deretter kan de nasjonale olympiske komiteene ta ut disse til OL basert på de resultatene.


Per dags dato ligger ikke de Norske skaterne høyt nok på rankinglisten. Hvor mange kvalifiseringsevents gjenstår der de kan samle poeng?

Nå kom det på noen flere her om dagen, så det er mange konkurranser. De skal ha fem resultater fra sesong to, og to fra den første sesongen, så de har egentlig bare begynt og kan fortsatt få de fem beste resultatene sine inn i den rankingen. Nå er det Peru, og så Las Vegas. Deretter er det to i Kina, en i Japan, og en i Kina igjen. Etter det er det Dew Tour i Los Angeles og Street League i London, og så er det park VM i Kina. Så i begge grener er det ganske mye igjen. Noen av de, slik som Tonje har skatet EM og STU Open i RIO før, som også er for sesong to. Men de må velge noen konkurranser der de tror de kan gjøre det bra, og så få inn så mye ranking poeng som mulig der. Så det er egentlig så enkelt. Hvis du er med i nok, og makser kvoten din på antall konkurranser, og har så bra konkurranser som mulig, så..

    Les også: Oi Stu Open 2019 herrenes kvalikk resultater og footage
    Les også: Oi Stu Open 2019 damenes kvalifisering resultater og footage

Tonje skatet Oi Stu Open i Rio i fjor. Bilde: Skjermdump/Oi Stu Open.Da lurer jeg på den artikkelen Petter Brunvatne hadde i Fædrelandsvennen nylig..

Ja, der sier han litt om hva han ønsker ja.

    Les også: Gleder meg til OL kvalik


Jeg leste der at han bare var sikker på at han hadde budsjett til tre av de fem konkurransene han planlegger å dra på, så jeg lurte på hvor mye Brettforbundet støtter utøverne på landslaget?

I motsetning til hva mange tror så har skateboard landslaget et lite budsjett. Det er sponsorene deres stort sett, og egne stipendier, som betaler for reisingen deres. Når vi tar ut landslag til world cup og slikt så hjelper vi til med hotell og påmelding, men de finansierer stort sett reisene sine selv. Det er en jobb for de også, så de må ordentlig ønske det og legge mye opp selv. Selvfølgelig skulle man ønske vi kunne legge mer økonomisk til rette, men landslaget er veldig nytt, og i Norge er det ikke tradisjon for å bare pumpe penger inn i noe uten at det har noe å vise til først. Så vi må på en måte bygge dette til å bli noe som gjør at vi fortjener det også.

    Les også: Jonas Carlsson vinner drømmefinalen
    Les også: Petter Brunvatne får 100.000 kroner i stipend
    Les også: Idrettsstipend til Agder skatere

Petter Brunvatne er regjerende Norgesmester i street skating. Bilde: Brettforbundet.Det var en artikkel i Transworld om hvordan de i Finland hadde ordnet finansiering selv, slik at de kan være uavhengig av World Skate. Hvordan er det her i landet?

Det er ingen som blir finansiert gjennom world skate, så det er egentlig ikke så veldig unikt. Alle landene har sin måte å finansiere idrettene sine på.

    Les også: Finlands Finntastiske svar til World Skate


I artikkelen sies det også at skateboard-forbundet i Finland har tatt kontroll over skateboarding, i motsetning til de fleste andre i Europa som har havnet under rulleskøyteforbund. Men er det ikke slik at det ble gjort tilsvarende grep i Norge også?

Det vi har gjort her er at NORB med en gang det her skjedde var klar på at skateboard nå kom til å bli klassifisert som en idrett, og dermed må man ha en tilknytning til idretten for å styre over aktiviteten. Og det var da NORB gikk til medlemmene sine for å spørre om lov til å ta NORB in i idretten på en eller annen måte. Så det var første skritt, å ha medlemmene i ryggen.

    Les også: NORB forbereder seg til skateboard OL

Det er sikkert mange saker å være uenig i, men vi prøvde ihvertfall å ta styring i en tid når det var litt uvisst rundt det. Men vi visste i hvert fall at det å miste helt kontroll på skateboard ville være verre enn å være med å styre noe vi ikke visste helt hva var enda.

    Les også: NORB + NIF = SANT


Men der kan man vel si at den artikkelen er enig i at det var en lur ting å gjøre.

Ja det er sant.


Var dere en av de som var i dialog med Samuli Heino i Finland i forkant av dette?

Jeg har hatt god kontakt med Samuli Heino i Finland gjennom prosessen. Det har vært dialog mellom de nordiske landene spesielt, og med Tyskland og en del andre. Det er mange som har lurt på hvordan de skal finne sin plass, og det er egentlig ganske naturlig når man går gjennom en så stor forandring. Og så handler det masse om relasjoner og hvem man kan jobbe sammen med. Det kan godt være at i noen land så vil et skøyteforbund være helt perfekt for skateboard, mens andre steder vil det være helt uhørt. Vi var i dialog med både Norges Skøyteforbund og Snowboardforbundet, og grunnen til at den skøyte linken var der er på grunn av alle rulle sportene som er inne der. Skøyteforbundet var kjempe greie med oss, og sa at vi bestemmer over idretten vår, og at de ville gjøre alt for å legge til rette for oss hvis vi ville være der, men de skjønte at tilhørighet vår kanskje lå et annet sted. De var også behjelpelig og hjalp oss blant annet med linken internasjonalt, og noen av oss fra NORB dro ned til Roma for å møte presidenten i World Skate som en av de første landene. Vi hadde med et skriv fra Norges idrettsforbund og den Olympiske komité om at vi representerte skateboard i Norge, og så ble vi anerkjent som det.

    Les også: NORB slås sammen med NSBF for å danne Brettforbundet
    Les også: NIF godkjenner skateboarding


Men jeg må si at jeg kjenner meg litt igjen i det at det kan være vanskelig å finne informasjon da.

En utfordring har kanskje vært at en del av kalenderen har vært vanskelig å planlegge etter. Det har vært veldig kort tid på de konkurransene, fra det er offisielt til man kan begynne å melde på og sånn.

Det er noen ganger litt vanskelig å finne informasjon, men hvis man tar kontakt og søker informasjon så har det vært ganske god respons. Jeg vet ikke om jeg har hatt noe fordeler der, siden jeg har skatet contest sammen med flere av de som sitter i skate komiteen i World Skate før. Det er jo masse gamle skatere, så den delen er trygg, og er veldig godt bevart i skaternes interesse. De har svære dommerkonferanser og dommergrupper. Det har vært forskjellige ledd med når de har utviklet kriteriene for å dømme konkurranser, og hva som skal være viktig og hva som ikke skal være viktig. Og det spekteret av skatere som er involvert der er ganske omfattende, så det er ikke noe kunstløpdommere som bare er gjort om til skate-dommere. Det er høyt kvalifiserte folk. De er veldig opptatt av å beholde retningen i skateboard, til å være kreativ og skapende, slik de fleste ønsker.

    Les også: ISF + FIRS = World Skate


Det er bra det er skatere som styrer det som har med skating å gjøre i alle fall.

Ja, det at jeg vet at de som leder utviklingen av konkurransene og hvordan det skal se ut og være, er folk med skrubbsår på armene selv, er på en måte betryggende i min verden da.


Kan du si noe om hvordan man kommer på landslaget tilslutt, for de håpefulle?

Landslaget har på en måte vært basert på de som har dratt ut og gjort noe og fått resultater, og samtidig ønsker å være en del av det og representere det. Så da må du ut og dra på og ha noe å vise til, og ønske det. Den støtten, og det opplegget vi får gjennom Olympiatoppen er jo ganske resultatbasert.

    Les også: Det norske skateboard landslaget

Det Norske skateboard landslaget når det ble lansert i 2017. Bilde: NORB.Så hvis du begynner å plassere bra i konkurranser så kommer det en telefon fra Henning?

Ja, eller vi kan jo ikke garantere det. Det er en helhetsvurdering, men vi kommer ikke til å overse en skater som begynner å prestere internasjonalt. De vil bli lagt merke til, og så må man se på det derfra. Men det er ikke sånn at vi kommer og henter noen som ikke skater konkurranser, som bare er gode. Man må ville gå den veien. Hvis ikke hadde vi fått et veldig stort landslag, hvis jeg skulle tatt med alle som jeg synes skater kult. For det har vi nok av her i Norge. Det er et helt sinnssykt rått nivå.


Absolutt. Det er bare å stikke innom skatehallen så ser man jo det.

Ja. Ser også hvordan nordmenn er i alle internasjonale medier, og det blir lagt merke til. Norge er en rå nasjon.


Det skal være sikkert. Takk for praten.
Mer informasjon

Les mer om Skateboardlandslaget og OL i vår wiki.
   
 Skateboardlandslaget 
         #norge 
         #intervju 


Bidra


KommentarerAnnonse


Relaterte artikler
Illustrasjonsbilde.
Hva Skjer: Norske skatere til OL?

Tommy tok en prat med landslagssjef Henning Braaten på Brettforbundet om skateboardlandslaget, og sjansen for at vi får se norske skatere delta i de Olympiske leker i Tokyo.

Illustrasjonsbilde.
Tidenes første norske landslag i ny OL-gren

Store forventninger til Norges aller første skateboardlandslag.

Illustrasjonsbilde.
To kristiansandere på Norges første skateboardlandslag

Petter Brunvatne og Jonas Carlsson er blant de åtte utøverne på det historiske landslagsuttaket.


Illustrasjonsbilde.
Det norske skateboard landslaget

NORB har annonsert det første landslag-teamet på skateboard.

Illustrasjonsbilde.
Snart skal de delta i OL

For 29 år siden var skating forbudt i Norge. Nå har de fått sitt eget landslag og satser for fullt mot 2020. Da er det nemlig OL-gren.

Illustrasjonsbilde.
Her er det første Norske skateboardlandslaget

Skateboard står for første gang på OL-programmet i de neste sommerlekene i Tokyo. Som en konsekvens dette organiseres aktiviteten nå under Norges idrettsforbund og Olympiske og Paralympiske komite (NIF), ved at skateboard er tatt opp som en gren i Snowboardforbundet.


Illustrasjonsbilde.
Skateboardlandslaget

Kun for abonnementer.

Illustrasjonsbilde.
NORB Annual Meeting 2015 Recap

NORB just arranged their annual meeting and election of members for the NORB Board.Annonse